امداد و نجات سیمبان یا فرد حادثه دیده از برق - قسمت4- عملیات احیاء
احیای قلبی ریوی CPR (CardioPulmonaryResuscitation)
احیای قلبی ریوی شامل اقداماتی است که
برای بازگرداندن اعمال حیاتی دو عضو مهم قلب و مغز در فردی که هوشیاری خود را از دست داده، انجام میشود
و تلاش میشود تا گردش خون و تنفس بهطور مصنوعی تا زمان برگشت جریان خون خودبخودی
بیمار برقرار شود. اگر فرد دارای پالس بوده ولی دچار قطع تنفس شده باید با تنفس
مصنوعی دهان به دهان ادامه داد.
بازكردن
راه هوايي Airway (A)
در مصدومين غير هوشيار زبان به انتهاي حلق افتاده و باعث بسته شدن مجراي تنفسي مي شود پس از انجام ماساژ بطرف سر مصدوم مايل شويد و پس از باز كردن دهان و نگاه كردن درون آن و اطمينان از عدم وجود جسم خارجي ، با استفاده از روش سر يك دست خود را روي پيشاني او قرار دهيد و عقب چانه بالا نوك انگشتان دست ديگر را زير چانه بيمارگذاشته و بطور همزمان پيشاني را به آرامي عقب برده و چانه را بالا بياوريد و با انگشتان شصت و اشارة همان دست كه پيشاني را عقب نگه داشته است ، دو حفرة بيني را بطور كامل فشرده و مسدود كرده، سپس اقدام به انجام تنفس مصنوعي به بيمار كنيد.
اما در صورت وجود جسم خارجي در دهان با استفاده از يك يا دو انگشت از يك سمت دهان آن جسم را بطريق جارو كردن خارج كنيد و در صورتي كه مواد استفراغ يا خون در دهان وجود داشت سر او را به يك طرف خم كرده تا مايع خارج شود و با يك انگشت كه به دور آن دستمالي پيچيده ايد دهان را پاك كرده و پس از آن اقدام به روش سر عقب چانه بالا و گرفتن بيني نموده و سپس تنفس مصنوعي را آغازكنيد.
برقراری مجدد تنفس Birthing (B)
تنفس مصنوعي را مي توان به چهار طريق براي گروه هاي سني متفاوت انجام داد:
ü تنفس مصنوعي دهان به دهان
ü تنفس مصنوعي دهان به بيني
ü تنفس مصنوعي دهان به ماسك
ü دهان به دهان و بيني (فقط براي نوزادان)
باز کردن راه هوايي تنفس به روش هايمليخ :
در اين روش كمك دهنده پشت سر مصدوم قرار گرفته و دو دست خود را از زير بغل او گذرانده، سپس يك دست خود را مشت نموده و از سمت انگشت شصت (سطح كناري مشت) آن را پائين تر از زائده خنجري قرار داده و با دست ديگردست مشت شده را گرفته و به سمت داخل و بالا فشار وارد آوريد. مراقب باشيد اين فشار بصورت ضربة ناگهاني نباشد.
برقراری مجدد گردش خون Circulation (C)
براي فرد بيهوشي كه به تحريكات صوتي و لمسي پاسخ نمي دهد و پس از مشاهدة دقيق قفسة سينة وي که مطمئن شديد تنفس طبيعي ندارد، مي بايست بلافاصله ماساژ قلبي ( فشردگي قفسه سينه) را آغاز نمود.
ماساژ قلبي( فشردگي قفسه سينه):
ماساژ قلبي یا فشردگي قفسه سينه، شامل فشار منظم در وسط قفسة سينه بدون ايجاد ضربه مي باشد و هدف از ماساژ قلبي و فشردن سينه به جريان انداختن خون در عروق خوني است. گردش جريان خون حاصل از ماساژ قلبي سريع و با عمق مناسب، مي تواند اكسيژن ناچيز ولي كافي مورد نياز سلول هاي مغز و قلب را تامين كند.
روش انجام ماساژ خارجي قلب براي بزرگسالان
ابتدا روي دو زانوي خود با فاصلة مناسب در يك طرف كنار بازوي بيمار (دچار ايست قلبي تنفسي) قرار گرفته و با توجه به اينكه بطور كاملا" افقي به روي مصدوم خم شده ايد پاشنة يك دست خود را در ناحيه مركز قفسة سينه گذاشته، سپس دست ديگر خود را روي آن قرار دهيد. در اين حالت بازوهاي شما، بدون اينكه دستانتان از ناحيه آرنج خم شوند، به صورت كاملاً عمود بر روي قفسة سينة بيمار واقع شده و30 مرتبه فشاري بطور ثابت و منظم برروي قفسه سينه وارد میآوریم. (سپس
2بار تنفس مصنوعی و 30مرتبه دیگر) فشار وارده بايستي بطور مستمر رو به بالا و پايين (پيستون وار) و به عمق حداقل پنج سانتيمتر و سريع باشد. ماساژ قفسة سينه حياتي ترين و مهمترين جزء CPRميباشد